Spomeniki in legende

Kraji, kjer se ob sončnem zahodu griči dotikajo neba, kjer vas ob jutrih pozdravijo s soncem obsijane ravnice in legende iz preteklosti živijo še danes.
Skupaj z lepo Agato se odpravite po sledovih bogate preteklosti.  V mogočen grad Hrastovec, ki že stoletja skriva in razodeva presunljive zgodbe o rodbini Herberstein, čarovniških procesih, legendo o nesrečni ljubezni med Agato iz Štraleka in Friderikom Herberbsteinom, ki v spominih in pripovedih živi že več kot 400 let.
Cerkev sv. Lenarta so v stoletjih ustvarili številni umetniki in mojstri, katerih znanje in ustvarjalnost razkrivajo številni detajli, slike in oltarji, ki jih je ustvaril baročni kipar Jožef Holzinger. Božji hram, kjer občutite tihoto, vrvenje, duh časa in zgodbe ljudi, ki jih življenje pri Lenartu piše že več kot 820 let.
Agata vas popelje v slikovito Radehovo, ki pripoveduje skrivnostne in razburljive zgodbe o verski sekti skakačev, ki so tod leseno kapelo postavili pred več kot 400 leti. Očara vas pogled na jezero, v katerem se zrcalijo sonce, oblaki, nebo in zdi se, kot da je narava našla najlepše zrcalo.

Pokrajina vas prevzame s svojo raznolikostjo, barvitostjo in bogatimi darovi narave ter z mirom, ki ga boste našli v zavetju gričev, vinogradov in gozdov. Stopite v majhen svet, kjer boste doživeli še nedoživeto. Ko se povzpnete na Maistrov razgledni stolp, se ne vrti le od višine, pač pa tudi od lepot Slovenskih goric, ki jih uzrete pred seboj, vzamejo vam dih, ob jutrih, ko so prepletene z meglicami, ožarjene s soncem, ob zatonu dneva vas očara pogled na Pohorje. V dolini pa Pesnica med travniki in polji čarobno vije svojo vodno pot.
Po gozdnih stezah, pešpoteh in križpotjih nas vodijo poti v Voličino in Zavrh, v kraje, katerih lepote so generala Rudolfa Maistra tako očarale, da je v čast in slavo Slovenskim goricam ter završki Katrci pisal pesmi, ko je v Štupičevi vili preživljal oddih. Stopite v preteklost, Zavrh vam ponuja možnost, da oživite občutke, ki jih je general doživel pred mnogimi leti, ko je o njih zapisal »Z Zavrha in Strme gore pa klopotci resni skoz do zore skladajo vesele pesmi polne sončne poezije.«
Voličina je najlepša, ko jo pogledamo s hriba. Vas v dolini ob Ruperškem potoku, z mogočno cerkvijo iz 15. stoletja, ki nosi me po farnem zavetniku sv. Rupertu, skriva zaklade stoletij, med drugim baročne oltarje Jožefa Holzingerja. V več kot 750 letih je življenje v tem kraju napisalo že veliko zgodb. Učni vrtovi pri svetem Rupertu vas nagovarjajo, da spoznate bogastvo, ki ga ponuja odprta knjiga narave, tako blizu, na dosegu oči in srca. Voličina in Zavrh odeta v najrazličnejše barvne odtenke narave, razgibana v svoji pokrajini, ponujata nepozabna doživetja, trenutke miru in sprostitve v družbi gostoljubnih ljudi. Pridite, pričakujemo vas odprtih rok!