ZELENA SLOVENIJA

Slovenija je po mednarodnih merilih Green Destinations (Zelene destinacije) prva država, ki je postala zelena destinacija sveta. Je aktivna, varna in zdrava dežela. Obiščite jo in izbirajte med najbolj zelenimi destinacijami, nastanitvami, parki, agencijami in znamenitostmi. Vse si želijo dobro vplivati na okolje in lokalno skupnost. Pri tem ne morete in ne smete mimo lepot, okusov in danosti Slovenskih goric in naše destinacije Občina Lenart.

Začutite zeleno pred prihodom v Slovenijo.

(Feel Green Before You Come to Slovenia)

 • Obiskati eno najbolj zelenih destinacij planeta je odgovorna odločitev. Slovenija je po standardih Green Destinations prva celostno ocenjena zelena država. V okviru nacionalnega programa Slovenia Green smo v skladu z mednarodnimi merili ocenili že številne zelene destinacije, nastanitve, parke in turistične agencije. Vsi imajo nacionalni certifikat Slovenia Green. Zelena doživetja med Alpami, Mediteranom, Krasom in Panonskimi ravnicami vas čakajo na vsakem koraku! Poskusite izvedeti čim več o destinacijah, ki jih boste obiskali in njihovih tradicijah. Spoznajte Slovenijo, še preden pridete.
 • Začutite zelene destinacije Slovenije še pred prihodom. Naj vas navdihne njihova ljubezen do narave in kulturne dediščine. Naj vas navdihne destinacija Občina Lenart.
 • Pripotujte z vlakom ali avtobusom oz. izberite letalskega prevoznika, ki vlaga v programe za zmanjševanje ogljičnega odtisa.

Občina Lenart leži v bližini Maribora in Ptuja.

 • Rezervirajte svoj oddih v nastanitvi z mednarodnim in nacionalnim certifikatom Slovenia Green. Vse več ponudnikov nastanitev ima nacionalni certifikati in obenem enega od najvidnejših globalnih certifikatov za trajnostno delovanje, kot so Green Globe, Travelife, European Eco Label in drugi.

Ponudniki si prizadevajo za trajnostno delovanje; odgovorno ravnajo z odpadnimi vodami, odpadki in energijo. Večina ponudnikov nastanitev v Sloveniji je lokalnih in močno vpetih v skupnosti, kjer delujejo. Večinoma zaposlujejo domačine, ki bodo z veseljem delili kakšno lokalno zgodbo z vami.

Destinacija Občina Lenart ponudnika s certifikatom Slovenia Green nima. Vendar si v Hotelu Šiker kljub temu prizadevajo za naravi in okolju prijazno poslovanje.

 • Zelene ture in doživetja v Sloveniji organizirajo certificirane turistične agencije. Če želite potovati na posebej zelen in trajnosten

način, vam lahko pri organizaciji tur in doživetij pomagajo pri turističnih agencijah z nacionalnim certifikatom Slovenia Green.

ZELENI NAPOTKI ZA OBISK DESTINACIJE OBČINA LENART

Vabimo vas, da tudi vi kot gost k ohranitvi nacionalnega zelenega značaja in zelenega značaja destinacije Občina Lenart. Z upoštevanjem zelenih napotkov lahko pomembno vplivate na naravo in pokrajino, okolje in podnebje ter kulturo in tradicijo.

NARAVA IN POKRAJINA

 • Obiščite zelene naravne znamenitosti

Destinacija Občina Lenart se nahaja v osrčju Slovenskih goric. Odkrijte lepoto  razgibane, neokrnjene pokrajine, ki vas prevzame s svojo raznolikostjo, barvitostjo in bogatimi darovi narave. Kjer se ob sončnem zahodu griči dotikajo neba in vas ob jutrih pozdravijo s soncem obsijane ravnice.

 • Občutljivo naravno ravnovesje v lahko pomagate ohraniti tako, da stopate po uhojenih in označenih poteh. Vsak sprehod izven predvidene poti lahko povzroči biotsko neravnovesje.

Poti, ki vodijo po občini Lenart najdete na mobilni aplikaciji in spletni strani VISIT LENART.

 • Skrb za ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst Narava je živalim in rastlinam dom in vi gost v njihovem domu. Poskrbite, da ga zapustite takšnega, kot je bil ob vašem prihodu.

Jezero Komarnik z okoliškim gozdom je izjemno pomembno naravovarstveno območje, po biotski pestrosti celo izpolnjuje kriterije mednarodno pomembnega območja Natura 2000, a tega statusa še nima. Je zadnje zatočišče in pomembno bivališče mnogih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Šteje največjo srednjeevropsko populacijo nosne jezerke, ki je drugod po Evropi že marsikje izginila. Tukaj živi tudi močno ogrožena medicinska pijavka. Ob obisku Komarnika ali katerega drugega jezera zato upoštevajte vodni bonton.

 • Namesto z avtom destinacijo Občino Lenart raje odkrijte na kolesu.

Pokrajina občine Lenart je zelo razgibana in prepredena s številnimi urejenimi potmi, ki vas pripeljejo do skritih in zanimivih kotičkov. Na razpolago je dovolj parkirišč Naredite nekaj dobrega za naravo in poskrbite za svoje zdravje in se do njih odpravite s kolesom ali peš. Destinacija Občina Lenart je kot ustvarjena za raziskovanje z lahkotnim  korakom, saj ima več označenih pešpoti. Držite se jih, saj vas vedno pripeljejo do cilja.

 • Romantiko do najbližjih pokažite kako drugače kot s teptanjem trave ali trganjem cveta. Divje cvetoči travniki so pašniki za avtohtone slovenske čebele, saj je Slovenija ena najbolj čebeljih dežel sveta.

OKOLJE IN PODNEBJE

 • Začutite Občino Lenart in Slovenijo kot zeleni dom na prostem. Skupaj lahko poskrbimo, da ostane čist in urejen. Poskrbite za ločeno zbiranje odpadkov in jih odnesite do mest, ki so dosegljiva komunalni oskrbi. Če pohajkujete po naravi smeti vzemite zraven.
 • Voda je tako kot povsod po Sloveniji čista in pitna čista in pitna tudi v Občini Lenart, saj je pravica do čiste pitne vode zapisana v ustavi. Priporočamo, da v Sloveniji kupite steklenico, primerno za večkratno polnjenje, saj lahko na vsakem koraku natočite čisto pitno vodo. V poletnih mesecih so v največjih mestih Slovenije sredi trgov in parkov na voljo javni pitniki za polnitev ali pitje vode.
 • Pomagajte nam ohraniti bogastvo vodnih virov tako, da raje izberete kratek tuš namesto kopeli in da med umivanjem zob zaprete pipo.
 • Pomagajte prispevati k varčevanju z energijo tako, da uporabljene brisače ali posteljnino uporabite večkrat.
 • Izbirajte mila, kozmetične in druge čistilne pripravke, ki so okolju prijazni in ne načenjajo narave ali njenih občutljivih ekosistemov. Četudi so embalaže kozmetike skoraj prazne, jih porabite do konca in odnesite s sabo domov.
 • Če se vam med potjo pokvari naprava ali izprazni baterija, jo odnesite v poseben zbiralnik.
 • Naj okolje in narava lovita svoje signale. Ko je le mogoče, izklopite iz vtičnic vse elektronske in druge naprave.

KULTURA IN TRADICIJA

 • Slovenski jezik je skozi tisočletja pomagal ohraniti slovensko kulturo in suverenost. Skušajte se naučiti nekaj osnovnih besed in fraz, ki bodo narisale nasmešek na obraz vašim slovenskim gostiteljem povsod po državi. (hello = dober dan, thank you = hvala, How are you = kako si/ste, that is so good – to je zelo dobro). Govorica v naših krajih je malo drugačna. Prisluhnite domačinom, lahko se je naučite tudi vi.
 • Kupujte lokalno, v lokalnih trgovinah s slovenskimi izdelki in pridelki. V občini Lenart so vam lokalni izdelki na razpolago na Lenarški tržnici, v TIC-u in Centru lokalne ponudbe. Lahko pa obiščete ponudnike same.
 • Podpirajte lokalne proizvajalce: kmete z naročilom jedi iz lokalnih sestavin, obrtnike z nakupom njihovih izdelkov in umetnike s spoznavanjem ali nakupom njihovih umetnin.
 • Okusite bogastvo slovenske kuhinje. Obiščite katero od naših gostiln, vinotoč ali vinsko klet. Povprašajte in izberite tipične jedi z lokalnim poreklom sestavin in receptov, ki so običajno na jedilnikih posebej označeni.
 • Slovensko kulturo vam bodo najlepše približali lokalni vodniki, ki poznajo vse 4 letne čase narave in 5., celoletni čas kulturnih doživetij in dogodkov. V Razvojni agenciji Slovenske gorice vam bodo pomagali izbrati najboljše doživetje za vas.
 • Obiščite Šikerjev kmečki muzej, Štupičevo vilo, kulturne spomenike, sakralno dediščino, Viničarki muzej, grad, ... ter prispevajte k ohranjanju vrhunskih del slovenske kulture in umetnosti.
 • Obiščite tradicionalne dogodke in prireditve, ki vam bodo približali slovenske navade, šege in običaje. Spoznajte utrip občine ter kako so nekoč in danes živeli prebivalci Slovenskih goric.

         Ohranite zeleno Slovenijo v srcu

(Slovenia Makes You Green)

 • Ročno delo s certifikatom je najlepši spominek. Poiščite v trgovinah izdelke, označene z Art & Craft Slovenia. V Razvojni agenciji Slovenke gorice – TIC in Centru lokalne ponudbe najdete izdelke lokalnih ponudnikov. Lahko
 • Delite svoje pozitivne izkušnje s prijatelji in nam pomagajte širiti zeleno misel.
 • Delite svoja doživetja v Sloveniji in destinaciji Občina Lenart na družbenih omrežjih ter uporabite #ifeelsLOVEnia#visitlenart#
 • Odprite srce zelenim navadam in jih uresničujte tudi doma.