Ponudniki

Ponudniki

Zeleni nasveti za delovanje ponudnikov

»Trajnostni razvoj je razvoj, ki je v skladu s potrebami sedanje generacije, ne da bi pri tem ogrožal možnosti za zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij. V osnovi je trajnostni razvoj proces sprememb, v katerem so smer investicij, izkoriščanje virov, orientacija tehnološkega razvoja in institucionalne spremembe v harmoniji in povečujejo tako sedanji kot prihodnji potencial za zadovoljevanje človekovih potreb in želja.« : (Glasbergen in Cövers 1995, 22)[1] (Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Trajnostni_turizem_v_Sloveniji#cite_note-2).

Svetovna turistična organizacija opredeljuje trajnostni turizem kot odgovorni turizem, ki spoštuje potrebe okolja in ljudi, ki tam živijo, pa tudi lokalnega gospodarstva in obiskovalcev. Temelji na štirih stebrih razvoja:
• gospodarski: zagotoviti konkurenčnost turističnih destinacij in podjetij, da se bodo lahko uspešno razvijala in prinašala dolgoročne koristi;
• okoljski: zmanjšati onesnaženosti zraka, vode in zemlje, zmanjšati količino odpadkov, krepiti kakovost in značilnosti pokrajine ter zavarovati in ohraniti naravo, rastline in živali;
• socialno-kulturni: izboljšati kakovost življenja v lokalnih skupnostih, povečati zaposlenost lokalnega prebivalstva, krepiti in spoštovati kulturno in zgodovinsko dediščino, različnost destinacij in tradicijo;
• podnebni: zmanjšati vplive turizma na podnebje in povečati prilagajanje turizma podnebnim spremembam ( Vir: https://www.gov.si/teme/trajnostni-turizem/).

Spoštovani ponudniki gostinskih in turističnih storitev, kot eden najpomembnejših deležnikov v turizmu imate pri svojem poslovanju velik vpliv na vedenje in izbiro vaših gostov, na prakse dobaviteljev in na trajnostni razvoj občine Lenart. Pripravili smo nabor gradiva, ki verjamemo, da vam bo v pomoč, da z majhnimi spremembami dosežete vse štiri stebre razvoja trajnostnega turizma. Vabimo vas, da jih preberete in še naprej ravnate okolju prijazno na vseh področjih vašega poslovanja:

Pravilno ločevanje odpadkov, svetuje podjetje Saubermacher d.o.o.
Priročnik Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Nova destinacija: odgovornost
Nabor idej za lokalne skupnosti, podjetja in posameznike, odgovarja na vprašanje kako delovati skladno z načeli pravične trgovine in odgovornega turizmu.
• Na strani Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj so predstavljene podnebne spremembe v obliki infografike:
Podnebne spremembe in projekcije za Slovenijo. Opis podnebnih sprememb, ki so se v Sloveniji že zgodile in ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja z vključenim pregledom najpomembnejših virov izpustov toplogrednih plinov v Sloveniji najdete v dokumentu Fizikalno ozadje podnebnih sprememb in njihove posledice za Slovenijo.
Prihranite z energijo in sledite nasvetom Eko sklada.
Voda je naša dobrina, svetuje Mariborski vodovod d.d.

3. junij 2022

Zavod za turizem Maribor razvija kolektivno blagovno znamko Naše najboljše in vas vabi k sodelovanju

Kolektivna blagovna znamka Naše najboljše sledi modelu 'Izvorno slovensko', ki teče v več fazah. Projekt je financiran iz Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter zaobjema območje mesta Maribor z Dravsko dolino in Dravskim poljem, Pohorje in Kozjak ter Slovenske gorice, skupaj dvaindvajset občin.  O znamki Naše najboljše si lahko preberete na naši spletni strani, kjer so vsi ponudniki, ki so včlanjeni, tudi posebej predstavljeni: https://www.visitmaribor.si/si/nase-najboljse/

Kdor bi želel sodelovati in pridobiti certifikat Naše najboljše za svojo jed (menu) ali pijačo, je vabljen k prijavi (vloga in prijavnica se nahajata v priponki).

Prijavite lahko JED IZ KULINARIČNE PIRAMIDE Destinacije Maribor-Pohorje:
Jedi iz gastronomske piramide:
Reprezentativni vrh gastronomske piramide:  Kiblflajš in pohorska bunka, Štajerska kisla juha s knedli, Pohorska omleta, Žametovka z Lenta
Srednji del piramide: Štajersko prekmursko bučno olje, sireki, kiblflajš , pohorska bunka, štajerska kisla juha, jetra z ajdovo kašo, polnjen krap, kipjena gibanca , štajerski kuhani in pečeni štruklji, slivov krapec , pohorska omleta, žametovka z Lenta, ranina , štajerska belina ali ranfol
Temelj ali podnožje piramide: Vse jedi in pijače, navedene v državnem seznamu za Maribor, Dravsko dolino in Dravsko polje, Kozjak, Pohorje in del Slovenskih goric.

Prijavite pa lahko tudi svojo HIŠNO JED, na katero ste v svojem gostinskem obratu še posebej ponosni in bi jo želeli izpostaviti, kot svojo reprezentativno jed vaše hiše (lahko je tudi več jedi).

Ocenjevanje jedi in pijač postreženih na gostinski način bo potekalo 17. junija 2022, pri vsakem prijavljenem ponudniku na njegovi lokaciji, rok za prijavo pa je 6. junij 2022.

Ocenjevanje kot tudi certifikat sta brezplačna, gostinski ponudnik pa si lahko na tak način zagotovi večjo prepoznavnost in promocijo.

Za več informacij ali če potrebujete pomoč pri izpolnjevanju prijavnice, se lahko obrnete na Zavod za turizem Maribor, tel. št. +386 (0)2 234 66 00, elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Prijava jedi/pijač postreženih na gostinski način za pridobitev pravice do uporabe KBZ NAŠE najboljše

Vloga za pristop v Mrežo ponudnikov s podeljeno pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke in vpis v Register KBZ Naše najboljše

9. maj 2022

Spoštovani deležniki v turizmu

Univerza na Primorskem,  FTŠ Turistica vas vabi na dve brezplačni spletni predavanji (datum: 12. in 13. maj). Prvo predavanje nosi naslov Ethical Business Management in bo v angleščini, drugo z naslovom Razvijanje prihodnosti pa bo v slovenskem jeziku. Obe predavanji sta namenjeni predvsem turističnim podjetjem.

Več informacij najdete tukaj: https://www.turistica.si/en/news/fh-seminarja-o-eticnem-upravljanju-poslovanja-in-razvijanju-prihodnosti-


9. februar 2022

Brezplačna delavnica za turistične deležnike

FTŠ Turistica iz Portoroža v sklopu EU projekta SMARTMED organizira brezplačne delavnice za turistične deležnike. Delavnice se izvajajo v dveh sklopih (Turistični produkti v digitalni dobi & Uravnotežen celoletni razvoj turizma in podjetništva). Predavanja se bodo izvajala prek zooma v obdobju od 14. do 22. 2. 2022. Če koga zanima, vabljeni k prijavi.

Vabilo in program

 

4. februar 2022

Štipendije za deficitarne poklice za bodoče kuharje in natakarje ter vabilo na informativne dneve za vpis v srednje šole

Delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, ki jo vodi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, je dosegla, da bodo odslej dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je v petek, 21. januarja 2022, na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. Štipendijo za deficitarne poklice bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali na programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo.

Vlogo bo možno oddati od 13. junija 2022 do vključno 23. septembra 2022.

V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih do 1000 štipendij, mesečna višina štipendije pa znaša 102,40 evrov. Deficitarna štipendija se lahko dodeli hkrati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko, tako da lahko dijaki istočasno prejemajo tudi Zoisovo, državno štipendijo ali katerokoli drugo štipendijo.

Več o javnem razpisu lahko preberete na: https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/sporocila-za-javnost/18604-stipendije-za-bodoce-kuharje-in-natakarje-kot-odziv-na-pomanjkanje-kadra-v-turizmu?utm_campaign=sI-feb22-pr-tta-5&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=sI-feb22-pr-tta-5#

 

2. februar 2022

Spletna predstavitev pozivov STO za edinstvena doživetja Slovenije

‼ Slovenia Green in edinstvena doživetja Slovenije v letu 2022 ‼
Spletna predstavitev pozivov STO za edinstvena doživetja Slovenije (Slovenia Unique Experiences, SUE) in za vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST).
? Predstavitev pozivov bo potekala v sredo, 9. februarja 2022, ob 10. uri prek spletne platforme Zoom. Za sodelovanje na dogodku je potrebna predhodna registracija, ki je mogoča na tej povezavi:
? Uvodoma bomo podrobneje orisali namen in postopek pridobitve znaka Slovenia Green ter predstavili vse mednarodne certifikate za ponudnike, na podlagi katerih se slednji lahko pridružijo ZSST. Nato bodo predstavljene spremembe in najpomembnejše točke poziva za edinstvena doživetja Slovenije.
??????? ???????:
▪️ 10.00 – 10.30: Zakaj in kako se pridružiti družini Slovenia Green, Maša Klemenčič, STO
▪️ 10.30 – 11.10: Predstavitev trajnostnih in okoljskih znakov za ponudnike, Tina H. Zakonjšek, Zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace
▪️ 11.20 – 11:40: Poziv za edinstvena doživetja Slovenije, Morana Polovič, STO
▪️ 11.40 – 12:00: Predstavitev dveh edinstvenih doživetij iz zbirke SUE - Fish & Fly Trio, Matjaž Kuzma & Zeliščna čarovnija v Savinjski dolini, Maja Žerovnik & Amanda Kladnik
Več o obeh projektih si lahko preberete tukaj >>

 

13. januar 2022

Vabilo k soustvarjanju Strategije razvoja turizma Občine Lenart za obdobje 2022-2025

Vabilo

Vprašalnik

 

4. januar 2022

Nove spodbude Eko sklada za skoraj ničenergijske stavbe

Novi spodbude

 

17. december 2021

Nove spodbude Eko sklada za naložbe URE in OVE v gospodarstvu, za pnevmatike višjega energijskega razreda pri tovornih vozilih in avtobusih ter občinam za nakup vozil za prevoz potnikov in šolarjev

Nove spodbude

 

8. oktober 2021

Posvet turističnih deležnikov občine Lenart in Slovenskih goric

Vabljeni na Srečanje in posvet turističnih deležnikov občine Lenart in Slovenskih goric, v  ponedeljek, 18. oktobra, ob 10. uri v Centru Slovenskih goric, Mala dvorana, Trg osvoboditve 9, 2230 Lenart v Slovenskih goricah.

Vabilo in program srečanja

 

1. junij 2021

Anketa za turistično gospodarstvo

Lepo pozdravljeni! Prosimo, vzemite si nekaj minut časa in izpolnite priloženo anketo ter nam pomagajte izboljšati kakovost naše občine. Vsi odgovori so zaupni. Hvala za sodelovanje.

https://www.1ka.si/a/178107

 

3. maj 2021

Poziv turističnemu gospodarstvu k pridobitvi znaka Green & SAFE


Danes sta bolj kot kdaj koli pomembna zaupanje in varnost tako gostov kot zaposlenih v turizmu. Zaupanje v znamko I feel Slovenia ohranjamo in povečujemo z odgovornimi potovalnimi standardi v turizmu. Združeni so v znak GREEN&SAFE, ki ga je pripravila Slovenska turistična organizacija.

Z znakom GREEN&SAFE označujemo in poudarjamo visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila za turistične ponudnike in destinacije. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in varna turistična destinacija.

K ustvarjanju pogojev za varen oddih se je zavezala tudi občina Lenart, kar potrjuje znak Green & Safe.

Turistični ponudniki naši obiskovalci občino Lenart in predvsem vas ponudnike,  sprejemajo kot varno in zdravju prijazno destinacijo – tudi v času Covid 19. Storite korak naprej, nadgradite svojo ponudbo z brezplačno pridobitvijo in uporabo znaka GREEN&SAFE ter spoštujte odgovorne potovalne standarde slovenskega turizma.  Naj vaši gostje začutijo vašo odgovornost do sočloveka.

STO je v okviru Green&safe pripravila brezplačna komunikacijska orodja s katerimi lahko informirate obiskovalce kako se naj vedejo v določeni situaciji – Covid 19 (medsebojna razdalja, higiena rok, …).

Kliknite na povezavo in se registrirajte za brezplačno uporabo znaka in komunikacijskih orodij Green & Save.

https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/12645-znak-green-safe-za-odgovorno-varno-in-trajnostno-ravnanje-v-turizmu

Povezava do Odgovorni potovalni standardi slovenskega turizma. (klik se odpre).

https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/odgovorni-potovalni-standardi-slovenskega-turizma