Sejem & prireditve

Vsako leto decembra je v Lenartu polno prireditev, za vse generacije. Doživite jih lahko na prostem ali pa v dvoranah. Pripravite na sprejem Božička, božične koncerte, dogodke za otroke in še več. S tradicijo že več kot 10 let. 

Na cvetno nedeljo je ohranjen običaj postavitve presmeca (butare) dolžine približno 20 m pri cerkvi v Lenartu in v Voličini. Presmec izdelajo domačini, člani lokalnega društva Presmec in Turističnega društva Radehova. Društvo Presemc je znano tudi po uvrstitvi v Guinessovo knjigo rekordov zaradi največjega presmeca (preko 300 m) in največjega advetnega venca na svetu.

Prireditve ob prazniku občine Lenart popestrijo jesenske dni. Potekajo od srede oktobra do srede novembra. Paleta dogodkov je zelo raznovrstna. Glasba za veselje v duši, tekmovanja za športne navdušence, komedija za smeh in sprostitev in obilo drugih dogodkov…

Martinovanje v Lenartu tradicionalno poteka na Martinovo soboto na Lenarškem trgu. Obiskovalci z vinogradniki krstijo mošt in izbirajo Martinovo princeso. Na stojnicah lahko skupaj z mladim vinom okušate tudi domače kulinarične dobrote. Uživajte v prikazu starih običajev in nastopih folklornih skupin. Sledi zabava in ples do noči.

Pobeg v zgodovino čarovništva je prireditev, je doživetje zgodb vezanih na legendo o Agati in na čarovniške procese, ki so v 17. stoletju potekali v gradu Hrastovec. Prireditev je preplet gledaliških prizorov, pohodništva, zgodovinske in kulturne dediščine. Dogodek poteka na prostem, v osrčju Slovenskih goric, gledališki prizori so uprizorjeni na avtentičnih lokacijah.

Obiščite tradicionalna etnološko - kulinarično prireditev na prostem v Zavrhu!

Udeležite se trgatve potomke najstarejše trte na svetu, pričakala vas bo bogata ponudba mošta in vin, domačih dobrot, lovska razstava v lovskem domu LD Voličina, ogledali si boste lahko Kmečki muzej Kranvogel, nastopile bodo folklorne skupine, zabava z ansamblom, aktivnosti za otroke, delavnice starih običajev in obrti, vožnja s turističnim vlakcem, in še in še ...

Pustovanje v Lenartu  poteka že 29 let zapored!

Vsako leto se ga udeleži več kot 1000 maškar tudi iz šole in vrtca Lenart. Povorka poteka po ulicah Lenarta in si jo ogleda več tisoč obiskovalcev.

Ko zadiši po poletju od junija od konca avgusta vabimo na prijetna druženja, med zvoke in ritme LEN-ART-a. Odlična glasba, izvrstne komedije, otroške vragolije, barvita folklora, so paša za oči in poživitev za duha. S prireditvami širimo pozitivno energijo, kratkočasimo in poskrbimo za smeh. Ustvarjamo veliko lepih kulturnih doživetij. Prijazno vabljeni, da se naužijete kulturnih dobrot.

Blagoslov zelišč v je v Voličini postal lep farni in ljudski praznik, ki poudarja pomen zdravilnih zelišč in bogastvo zdravja ter privabi veliko ljudi. Poteka 14. in 15. avgusta na praznik Marijinega vnebovzetja. Pripravi ga zeliščarska sekcija, ki deluje pri Kulturnem društvu Rojsk Srečko Niko Voličina. Dan pred praznikom, 14. avgusta, lahko zeliščarice z obiskovalci izdelajo skoraj 1000 šopkov iz zelišč. Zeliščni šopki so na praznik, 15. avgusta, razstavljeni v cerkvi sv. Ruperta, kjer sledi blagoslov zelišč. Blagoslovljene šopke lahko obiskovalci odnesejo domov.

Zdi se, kot da maj ne bi bil maj, če ne bi bilo prvomajskega pohoda iz Lenarta v Zavrh, ki najavi toplo, že skoraj poletno pomlad. Letno se prireditve udeleži več kot 1.500 pohodnikov, ne le iz lenarškega območja, ampak tudi iz širšega območja Slovenije.

Prijateljsko druženje, dobra volja, predvsem pa zanimivo dogajanje in bogata kulinarična ponudba lokalnih ponudnikov, ki nudijo kar srce poželi, gibanice, domač kruh, narezke, pečenice in odlična vina privabijo vsako leto večjo množico obiskovalcev.